Kuva Kuvalta Laulukortit!

Laulut imaisevat lapset mukaansa rytmillään, sävelellään ja sanoillaan. Puheterapiassa aloitan terapiatuokiot yleensä laululla, sillä laulun avulla yhteiseen hetkeen ja yhteisen tekemisen äärelle pysähtyminen sujuu mukavasti. Puheterapiatuokioissa käytän eri tavoin kuvitettuja lauluja jokaisen yksilöllisen tarpeen mukaisesti: välillä tarvitaan useita kuvia laulun eri sanoista, välillä riittää yksi kuva muistuttamaan mitä laulua parhaillaan ollaankaan laulamassa.

Myös kotona lastenlaulut ja laulaminen ovat iso osa lapsiperhearkeamme. Vauvalle iltapuuroa syöttäessä viimeisetkin lusikalliset sai sujahtamaan suuhun, kun samalla laulettiin hämähäkistä joka kiipesi langalle ja tippui siltä sateen tullen. Nyt eteisen lattialla taaperoa ulos pukiessa sujahtavat kurahanskat (välillä) lähes huomaamatta pieniin käsiin, kun samalla lauletaan tuttua lastenlaulua pullia ja kakkuja leipovasta Leipuri Hiivasta. Lapseni rakastaa leikkipuiston loru- ja lauluhetkiä, ja hänen innoittamana ryhdyinkin kokoamaan meille kotiin laulukortteja, joita saa poimia vaikkapa pussista ja joiden kuvista pääsee arvaamaan mikä laulu on kyseessä. Tässä ne nyt ovat, Kuva Kuvalta -sarjan uusin tuote eli Laulukortit!

Kuva Kuvalta –sarjan Laulukortit sisältävät kuusitoista lastenlaulua. Jokaisen kortin yhdellä puolella on laulusta kertova kuva ja toisella puolella laulun sanat. Laulukortteihin on valikoitunut monenlaisia lauluja: joukosta löytyy niin perinteisiä lauluja kuten Hämähämähäkki ja Elefanttimarssi, kuin nykylasten suosikki Metrolla mummolaan, jonka sanat ovat Hannele Huovin runoilemat. Saatiinpa mukaan myös itselleni uusi tuttavuus (ja oman lapseni muskarihitti!) Traktorilla ajelen! Maija Konttisen sanoittaman Saunavihdat -laulun sanoja puolestaan ovat monet isovanhemmat laulaneet omassa lapsuudessaan.

Laulukorttien lauluja voi valita laulettavaksi monin eri tavoin. Piilota laulukortit lorupussiin, kiinnitä ne lorupyörään, ongi niitä magneettiongella tai tutki laulukortteja sellaisenaan pöydälle levitettynä. Lapsiryhmän suosikki esimerkiksi aamupiirissä on laulaa rallatusta ”Kuka saa, kuka saa, laulukortin valita, tillin tallin tömpsis? Ellen saa Ellen saa, laulukortin valita, tillin tallin tömpsis!”, jolloin kukin lapsi saa vuorollaan valita laulukorttien kuvista seuraavana laulettavan laulun. Vaihtoehtoisesti laulukortteja voi onkia, kun lisää kortteihin klemmarit joista ne tarttuvat magneettionkeen. Laulukortteja voi myös piilottaa ja etsiä huoneessa esimerkiksi ylhäältä, alhaalta, edestä ja takaa, jos haluaa harjoitella samalla sijaintikäsitteitä. Seuraava laulukortti voi myös valikoitua arvuuttelemalla ja kuvailemalla mikä kuva on kyseessä ”se on eläin jolla on pitkät korvat ja joka osaa hyppiä taitavasti”, jolloin kuuntelemisen ja kielellisen päättelyn taidot harjaantuvat.

Kuva Kuvalta -Laulukorttien parissa vietätte hauskoja lauluhetkiä jaetusta ilosta ja vuorovaikutuksesta nauttien! Lauluja laulaessa voi taputtaa, tanssia tai leikkiä laulun tapahtumia aikuisesta tai toisista lapsista mallia ottaen. Laulamisen ja touhuamisen ilo on ihanaa jakaa toisten kanssa katsekontaktilla. Kuva Kuvalta -sarjan Laulukortit sopivat niin yhden lapsen kanssa kotona käytettäväksi kuin lapsiryhmän kanssa päiväkodissa käytettäväksikin.

(artikkeli jatkuu videon alla)

Laulut

 1. Metrolla mummolaan (san. Hannele Huovi. Vauvan vaaka, Tammi, 1995.)
 2. Elefanttimarssi (kansanlaulu)
 3. Hämä-hämähäkki (kansanlaulu)
 4. Jänis istui maassa (kansansävelmä, san. Alli Nissinen)
 5. Kirppu ja Härkä (kansanlaulu)
 6. Värileikki ”Kenellä on päällä jotain punaista” (Tuntematon)
 7. Leijonanmetsästys (Tuntematon)
 8. Leipuri Hiiva (kansanlaulu)
 9. Piippolan vaari (Engl. kansanlaulu)
 10. Piiri pieni pyörii (kansanlaulu)
 11. Pii pii pikkuinen lintu (kansanlaulu)
 12. Missä on peukalo? (kansanlaulu)
 13. Kaksi pientä peikkolasta (Tuntematon)
 14. Rati-riti-ralla (San. Maija Konttinen)
 15. Traktorilla ajelen (San. Tero Pajunen)
 16. Saunavihdat (San. Maija Konttinen)

Myös tämä Kuva Kuvalta -tuote on pdf-muotoinen tiedosto, jonka voit tallentaa omalle koneellesi ja tulostaa omaan käyttöösi niin useasti kuin haluat. Tulosta tiedoston sivut yksipuolisina. Leikkaa laulukortit irti ja taita ne katkoviivaa pitkin siten että kuva ja laulun sanat tulevat vastakkaisille puolille korttia. Päällystä laulukortit esimerkiksi laminoiden tai kontaktimuovilla, jotta saat niistä kestävämmät.

Iloisia lauluhetkiä Kuva Kuvalta –Laulukorttien parissa!

Toivottaa, puheterapeutti Heidi

7 ajatusta aiheesta “Kuva Kuvalta Laulukortit!”

 1. Youu are so interesting! I don’t think I’ve read a single thing like that before.
  So great to find somebody with some genuine thoughts on this
  issue. Seriously.. thank you for starting this up. This website is one thing that is required on thhe internet, someone
  with a little originality!

  Review my web-site; instagram panel

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *