Irtokuvin tuetut leikit alkakoon!

Irtokuvat tuovat kielen KuvaKuvalta -sarjan kuvitettuihin leikkeihin. Työskentelen laajasti erilaisten puheterapiakuntoutusta saavien lapsiasiakkaiden kanssa. Mietin monesti, miten saisin kielen leikkeihin etenkin niiden autisminkirjon asiakkaideni kanssa, joilla ei ole puhetta. Leikin juonen tulisi olla yksinkertainen, ja tilanne strukturoitu. Ei myöskään haittaisi, jos sama asia toistuisi leikissä useita kertoja. Samalla kaipasin perinteisiä A4-kokoisia kuvatauluja yksinkertaisempia ja konkreettisempia kuvia leikin ja kielen tueksi, myös puhumattomien tai yksittäisiä sanoja puhuvien lapsiasiakkaideni leikkeihin. Minulle tärkeää oli pitää materiaali pienenä, jotta sekä minä että lapset perheineen ja päiväkotiryhmän opettajineen pystyimme ottamaan ne käyttöömme helposti (enkä myöskään kaivannut valtavaa määrää leikattavia ja laminoitavia kuvakasoja.. 😅) Tästä saivat alkunsa KuvaKuvalta-sarjan irtokuvin tuetut leikit ja ensimmäisenä Eläinleikki! 

Vahva Hinausauto, irtokuvin tuettu leikki
Irtokuvin tuettu Eläinleikki

Eläinleikissä yhdistyvät maatilaneläimet sekä perinteinen kauppaleikki. Hevonen ja kana kavereineen pääsevät vuorotellen pyytämään syötävää hedelmä- ja vihanneskauppiaalta. Leikki sisältää ammattilaisen piirtämät selkeät ja värikkäät kuvat, jotka on tehty KuvaKuvalta-sarjaa varten. Leikki on suunniteltu niin, että siihen tarvittavat eläinlelut ja leikkiruuat ovat tutut päiväkodin ja kodin lelulaatikosta, ja jos jokin sattuisi puuttumaan, löytyvät ne useimpien kauppojen leluhyllyiltä. Ruokalelujen osalta voi myös suunnistaa Ikeaan, kuten itse tein 😉

Irtokuvin tuetut leikit olen kokenut erittäin hyödyllisiksi, kun kuvien käyttöä vasta harjoitellaan, tai kun kuvat ja niiden merkitys eivät vielä ole tuttuja lapsille. Leikkejä suunnitellessa olen hyödyntänyt muun muassa PECS-menetelmää, ja suosittelenkin erittäin lämpimästi tutustumaan siihen. Tämä on hyödyllistä etenkin jos suunnittelet näiden irtokuvin tuettujen leikkien käyttöä leikeissä autisminkirjon lasten kanssa. Irtokuvien ja lauseliuskan avulla pystyy hyvin huomioimaan myös vuorovaikutuksen toisen ihmisen kanssa: aloitteiden tekemisen sekä kommunikoinnin kohdentamisen toiselle henkilölle, mahdollista katsekontaktia unohtamatta.

Irtokuvin muodostettavat lauseet toistuvat Eläinleikissä ja muissakin KuvaKuvalta-sarjan irtokuvin tuetuissa leikeissä samankaltaisina, mikä edesauttaa uuden lauseen oppimista. Jos lausetasoinen puhe ei vielä ole lapsen kanssa ajankohtaista, voi KuvaKuvalta-sarjan irtokuvin tuettuja leikkejä leikkiessä käyttää aluksi vain yksittäisiä kuvia. Näin lapsen sanavarasto pääsee vähitellen kasvamaan, ja taidot edistymään kohti lausetasoista ilmaisua ja puhetta. Irtokuvin tuettuja leikkejä leikkiessä olen myöhemmässä vaiheessa käyttänyt leikin laajemmassa kielellistämisessä rinnalla myös kommunikointikansiota, jos lapsella on sellainen käytössä. KuvaKuvalta -sarjan irtokuvin tuettuja leikkejä voikin soveltaa kielen ja puhumisen oppimisen moniin eri vaiheisiin.

Iloisia leikkihetkiä KuvaKuvalta-sarjan irtokuvin tuettujen leikkien parissa!

Toivottelee,

Puheterapeutti Heidi Leirimaa, FM

Irtokuvin tuettuja leikkejä leikkiessä voi opetella muun muassa:

  • aloitteiden tekemistä vuorovaikutuksessa ja ilmaisussa
  • ilmaisun kohdentamista
  • sanoja
  • lauseiden muodostamista
  • kuvin kommunikointia
  • puheella kommunikointia kuvien tuella
  • kaverin kanssa leikkimistä ja kielen käyttöä leikeissä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *